Per què Acció Cultural

Antecedents

Menorca és rica en associacions de tot tipus: culturals, benèfiques, esportives. Aquest teixit civil dóna a l’illa una cohesió social que resulta molt positiva per a la participació ciutadana i per a la salut de la democràcia.

Acció Cultural de Menorca és una associació sense ànim de lucre que neix de la sensibilitat de les persones que la conformen cap a  preservació de la personalitat lingüística i cultural catalanes de l’illa, però també cap a la riquesa de la diversitat lingüística i cultural.

Va néixer el 9 d’octubre de 1995, per tant ara fa 14 anys. Persones vinculades en àmbits professionals ben diversos com l’empresa, l’administració, la docència, d’edats també diferents, joves i no tan joves, homes i dones van fundar ACM amb la intenció de donar suport a les manifestacions culturals en la llengua pròpia de Menorca, la llengua catalana.

Durant aquests catorze anys ACM ha organitzat conferències, presentacions literàries, actes reivindicatius, ha redactat articles d’opinió per a la premsa local i ha activat el patrimoni lingüístic menorquí així com també ha establert contactes amb altres instàncies i associacions amb les quals comparteix la mateixa finalitat de promoció de la llengua catalana.

ACM reprèn el camí en una nova embranzida perquè consideram que actualment tenim una situació gens favorable a la plena normalitat en l’ús social de la llengua pròpia. Dia 16 de juliol d’enguany es va celebrar una assemblea general fent una crida als socis per tal de refundar l’associació.

La refundació

En els darrers dos anys ACM estava inactiva. Els antics membres i la nova gent incorporada van decidir de donar un nou impuls. Entre d’altres raons entre les quals hi ha sens dubte la necessitat de defensar els mateixos objectius que encara tenen plena vigència, també hi ha el fet que el panorama sociolingüístic de Menorca ha canviat molt. Ara s’ha incorporat a la població persones d’origen molt divers a causa de la forta immigració. Les dificultats d’integració lingüística d’aquests nous menorquins són notables. A més les actituds dels catalanoparlants d’ocultar la pròpia llengua i de renunciar als drets lingüístics restringeixen encara més la presència social de la llengua catalana. La política lingüística de les institucions públiques la podem qualificar en el millor dels casos de passiva. I per acabar el panorama, s’ha donat en els darrers anys una agressiva campanya contra la llengua catalana.
En definitiva, tenim després de més de 25 anys de democràcia i de Llei de normalització, vertaders problemes per viure en català, sense haver de renunciar a la llengua pròpia en molts àmbits d’ús, i sense patir agressions constants, mentre es desprestigia i es deslegitima la defensa de la llengua pròpia. Per tots aquests motius pensam que ACM és necessària, encara  que no suficient.


Es van refer els estatuts del 1995 per adequar-los a la normativa actual sobre associacions i s’han celebrat diverses reunions per a l’organització interna.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada